
tijdlijn
Het begon met een mijmering...

WAT ALS..
Het begon met een idee in 2021
wat als dit prachtige gebouw niet verkocht wordt, maar teruggegeven wordt aan de gemeenschap?
Een visietekst werd opgesteld met enkele belangrijke pijlers. Op 18 november 2021 vond het eerste overleg met de burgemeester plaats, maar het concept bleef nog te breed. Vervolgens werd een gerichte conceptnota opgesteld en een actieplan uitgewerkt. Daarna volgde er radiostilte van de gemeente....
Aan de slag
We krijgen een duwtje in de rug: de UHasselt ziet potentieel in de site en ontwikkelt een logo en inspirerende infoborden Op paasmaandag'22 is de pastorie een tussenstop van de boerderietocht. In de tuin staan kunnen bezoekers input geven bij verschillende onderwerpen. Ondanks het enthousiasme bij bezoekers en het gemeentebestuur komt er geen schot in de zaak. Daarbovenop zal de site jammer genoeg geen onderdeel zijn van het grote Noord-Zuid Project.
Wel krijgen we toestemming om in de toekomst enkele activiteiten te organiseren.


het gekiemde zaadje groeit
Een eerste verkennend gesprek met de fanfare vindt plaats. Op zondag 18 september 2022 gaat de 'Pastorie-markt' door. Ondanks het hondsweer is de opkomst gigantisch! In de gietende regen treden onze toekomstige 'roomies' op. In en rond de pastorie tonen inwoners schilderijen, houtsnijwerk, beeldhouwwerken, foto's, ....
Ook het eerst LIFE-project van de UHasselt gaat in september door. Twee weken lang duiken studenten architectuur in het gebouw, de tuin, de omgeving. Ze brengen alle mogelijkheden in kaart.
In oktober gaan de eerste buurtatelier door in de Pastorie. De plannen van de Noord-Zuid worden toegelicht en inwoners kunnen feedback geven en bezorgdheden delen.



We groeien verder door
Ook in 2023 groeit de werking verder. De groep wordt groter. Het burgercollectief organiseert zich formeel als een VZW.
Er vinden veel gesprekken plaats met de gemeente en de Koninklijke Fanfare St Trudo over hoe we de site een nieuwe toekomst kunnen geven. De gemeente schrijft een ontwerpwedstrijd uit voor de renovatie van het gebouw.

In september 2023 strijkt er een groep internationale studenten neer op de site van de opleiding Architectuur van de Uh. Zij dragen de vlag "Building Beyond Borders" en volgen een postgraduaat rond duurzame bouwtechnieken.
Een belangrijk accent in de opleiding is hoe duurzaamheid en gemeenschapsvorming elkaar kunnen kruisen en op die manier dubbel op kunnen bouwen aan een bestendige toekomst.

Building Beyond Borders
Binnen hun traject werken ze een jaar lang rond het gebruik van duurzame bouwmaterialen en bouwen ze aan een constructie die ook de gemeenschap kan dienen en bij elkaar brengen. Voor de gemeenschap maar ook door de gemeenschap. In een twee weken durend bouw festival kunnen we als omwonenden aan de hand van workshops, potpuck diners en andere festiviteiten bijleren, genieten van de site èn mee bouwen aan de toekomst ervan.




Samen werden er duurzame bouwtechnieken uitgetest zoals herbruik van het pleisterwerk van één van de kamers. Verder werd er ook gebouwd aan twee elementen die de site van de pastorie een extra meerwaarde geven:
het paviljoen en de pizza oven. De groep studenten heeft weken en maanden hard werk geleverd bij de pastorie om het project vorm gegeven en daarin telkens de hand uitgestoken naar de gemeenschap om deel te nemen.


























Nena Aru

foto's Building Beyond Borders page

Het resultaat mag er wezen, al is het proces minstens zo belangrijk geweest.
Olmo Peeters

Olmo Peeters



Urban Harvesting
Het onderzoek van de studenten heeft ondermeer ook betrekking gehad op de vraagstuk rond herbruik van materialen. Met een aankomende verbouwing van de pastorie is deze denkoefening erg actueel. In de context van de werken aan de Noord-Zuid verbinding werden er in 2024 150 woningen onteigend om plaats te maken voor de tunnels die de verkeersbelasting in de regio moeten verminderen. Veelal worden deze materialen afgebroken en in het beste geval gerecycleerd. De studenten bogen zich over de mogelijkheid om te onderzoeken welke materialen herbruikt zouden worden. Het oude RTT gebouw langs de grote baan fungeerde als case-study. Er werden samples gemaakt van materialen die een herbestemming kunnen krijgen binnen de pastorie. Eens duidelijk was welke materialen er 'geoogst' konden worden werd er een groep vrijwilligers uit het dorp gemobiliseerd om deze materialen over de looptijd van enkele maanden te oogsten en stockeren voor de verbouwing.



2025 klaar voor de verbouwing
De verbouwplannen zijn concreet.
De nodige aanbestedingen werden opgemaakt.
zomer 2025 zullen de verbouwingswerken aanvatten.